Zeg me van welke muziek je houdt, en ik vertel je wie je bent

Zaterdag mocht ik mijn favoriete twaalf liedjes presenteren in Mijn Dozijn, een muziekprogramma op de lokale zender van Ede. Ik hecht eraan te vermelden dat ik er op bezoek was. Ik ben geen fan van Ede. Ede is de een na grootste gemeente van Nederland, qua oppervlakte. De plaatsnaam bevat slechts twee verschillende letters. Met Scrabble zijn die goed voor drie punten en je kunt ze altijd wel ergens kwijt. Er is niet veel te doen in Ede. Het was zaterdag World Record Store Day, maar daar trok Ede zich weinig van aan. Maar de ontvangst in de studio was hartelijk.

Alsof je naar de scan van je handbagage op een vliegveldstaat te kijken. Zo voelt het als je met je favoriete liedjes op de radio komt. De lol zit vooral in voorwerk. Het zoeken van precies dat ene nummer. Follow your heart van The Paladins. Daar moest het mee beginnen. Vanwege de tekst. Omdat de energie er afspat. Maar ook als contragewicht voor dat wat er na komt. En Chet Baker sluit af. Met zijn versie van My funny Valentine, samen met het Nord Deutscher Rundfunk Orchester. Omdat er geen breekbaarder liedje, geen breekbaardere artiest te vinden is.

Daar tussenin vullen nog tien van mijn favorieten het dozijn op. Liedjes uit zo’n top 12 stoten, dat is zuur. De rode draad tussen de nummers die overblijven, heb ik getrokken. Snoeiharde postpunk en veelal donkere melancholie. Zeg me van welke muziek je houdt, en ik vertel je wie je bent. Ik ben benieuwd wat een psychiater uit deze lijst zou opmaken. Of wat voor match dit zou geven als ik Mijn Dozijn als mijn unieke verkooppunt op een datingsite als Parship zou plaatsen.

Het komt allemaal voorbij in Mijn Dozijn. Soms niet helemaal vlekkeloos, zoals in het echte leven. De bejaarde technicus in de ruimte naast me vervloekt het door mij meegebrachte vinyl. Fear of Gun, mijn favoriete nummer van de Birthday Party, had als een cirkelzaag door de Edese ether moeten razen. Maar op 33 in plaats van de voor deze EP vereiste 45 toeren, klonk het als een trage scene uit een film van David Linch.. Ik geloof niet dat de luisteraars in Ede me dat kwalijk zullen nemen.

Dit is mijn laatste bijdrage voor nederlands.nl.
Dank voor je aandacht, de afgelopen zeven jaar!

Mijn Dozijn:

12. Follow your heart – The Paladins
11. Further on up the road – Johnny Cash
10. Fears of gun – The Birthday Party
9. Crying – J.J. Cale
8. At home he is a tourist – Gang of Four
7. The heart asks for Pleasure First – Michael Nyman
6. Country death song – Violent Femmes
5. No ceiling – Eddie Vedder
4. Soldiers things -Tom Waits
3. Jubilee Street – Nick Cave and the Bad Seeds
2. Crack of Doom – Tiger Lillies
1. Chet Baker – My Funny Valentine (van: My favorite songs, the last great concert 1988)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *