Verder!

Ik had het zo nog niet eerder bekeken, maar er is een grotere overeenkomst dan je denkt tussen het slopen van een huwelijk en van een huis. Het gaat niet zonder slag of stoot, maar het is nodig om verder te kunnen. Ik bedenk het terwijl ik op een zaterdagochtend met een sloophamer een kamer in een monumentale boerderij aan het strippen ben. Het is heerlijk om balken los te rukken en puin uit een raam te smijten na een week met loodzware gesprekken. Wat niet met de hand los komt, of de klauwhamer, moet er met de kleine koevoet aan geloven. En als dat niet helpt de grote koevoet. Raw power!

Ik ben aspirant-lid van de ecologische woongemeenschap Arneco. De initiatiefnemers van Arneco bouwen de woningen voor deze gemeenschap op een terrein van een oude boerderij in de polder bij Arnhem. Twee gevels van oorspronkelijk drie grote schuren en de woonboerderij staan nog overeind. De woonboerderij moet van binnen volledig gestript worden. Ik mag meehelpen. Om de weg vrij te maken voor de nieuwe woonvorm in en rond de boerderij. Energie neutraal wonen zonder afval, delen wat gedeeld kan worden en zelf groente en fruit verbouwen. Leden helpen waar mogelijk zelf mee en aspirant-leden doen mee om kennis te maken met de mensen en het project. Eerder had ik al via een motivatiebrief mijn belangstelling geuit voor deze Farm for the future.

En het valt me niet tegen. ‘Ik kwam voor de duurzame leefvorm, maar ik blijf vanwege deze mensen,’ zo vat een van de deelnemers zijn motieven bondig samen.Voor iemand uit Noord is Zuid wel een ding. Ik woon nu bijna ín het bos, wandel, cross en chill er bijna dagelijks. De Huissense dijk, waar Arneco zich bevindt, is anders. Als je de drukte van de A325 van Arnhem naar Nijmegen eenmaal achter je hebt gelaten, valt rust over je heen als je over de dijk door het polderland fietst. Veel licht en lucht. De rust op deze vroege ochtend wordt alleen verstoort als een grote groep ganzen overtrekt. Ik ben ruim op tijd voor de aftrap voor de werkzaamheden van vandaag in de steenkoude bouwkeet. Op een schoolbord staan de klussen beschreven. Iemand licht de werkzaamheden toe, ploegjes worden gevorm, taken verdeeld. En  er is nog een korte rondleiding, waarna iedereen aan het werk gaat. Let’s roll. And be carefull ou there!

Arneco is een serieuze optie. Ik woon nu op een magistrale plek. Maar het is een tussenoplossing vanwege de hoge huur. ‘Je bent toch net zo oud als ik,’ zei een kennis van me laatst. Waarom kom je dan niet hier wonen?’ Met hier doelde hij op het ouderencomplex in onze buurt waar hij nu woont. ‘Jij komt ook in aanmerking voor een seniorenwoning!’ Ik kapte het gesprek af. Als iemand mij in verband brengt een seniorenwoning of een ouderencomplex, ruik ik de lucht van spruitjes en vette jus. The horror, the horror!

Terwijl de pioniers verder bouwen aan hun droom, sta ik in de wachtstand. Ik kijk niet achterom. Ik kijk niet echt vooruit. Prima zo. Be here now.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *