Mevrouw de wethouder slaap zacht

Natuurlijk had ik de verfmarkeringen op de bomen gezien. Met een spuitbus waren rode ringen rond ogenschijnlijk willekeurige stammen gespoten. Beuken, eiken douglassparren, soms met twee handen te omvatten, soms zelfs niet eens met twee armen. Met afgrijzen had ik een artikel in het wijkkrantje erover gelezen. In de buurtapp Nextdoor hadden wat buurtbewoners eerder hun onrust geuit. De gemeente besloot alsnog een bijeenkomst over de geplande kap in deze bosrand van landgoed Zypendaal aan de Wolflaan op te tuigen. Een oude beukenlaan zit verstopt in het bos en moet weer zichtbaar worden, is het slap verhaal dat nu als brandstof dient voor de kettingzaag. Daarvoor moet groot aantal bomen plat. Het bosje wordt daardoor ‘opener’ en ‘de historische structuur weer zichtbaar’.

Ik train mezelf de laatste tijd om me meer mindful en minder activistisch op te stellen. Dus al woonde ik dan in de Petteflat en ging de wethouder de zaag zetten in ons Hasselbramenbos, ik negeerde het. Ik probeerde het. Tot ik bij de start van mijn hardloopronde het bosje doorkruiste. Bij een van de beuken met een formidabele omvang stond een groep mannen. Onmiskenbaar groenmannen van de gemeente. Grote laarzen, bruine en groene wax coats, middelbare leeftijd, hoeden. Een van hen trok met een spuitbus een grote rode cirkel rondom de monumentale kolos. Nog meer bomen plat? Ze keken enigszins verstoord op toen ik dichterbij kwam. Een van de mannen kende ik. Hij kwam naar me toe, sloeg een arm om me heen. Lachend vertrouwde hij me toe dat ik binnenkort persoonlijk uitleg van hem zou krijgen.

Het was alsof mijn sapstroom via mijn tenen uit mij wegvloeide in de kletsnatte, naar rottend beukenblad geurende aarde. Om me als dood hout achter te laten, klaar om te vallen. ‘Ik wordt hier zo onvoorstelbaar verdrietig van,’ stamelde ik. ‘We hebben het er nog over,’ hoorde ik hem zeggen. Hij moest verder met de mannen. Er moesten nog meer doodvonnissen geveld worden. Met moeite zette ik mezelf weer in beweging.

De bewonersavond voelde volgens de schrijver van het wijkbericht ongemakkelijk: ‘De gemeente is zonder overleg in ‘onze achtertuin’ aan het kappen. Daarbij voelen de argumenten voor sommigen als willekeurig en bediscussieerbaar. De ene keer wordt het parkachtige karakter gebruikt om een boom te kappen voor ‘doorzicht’, dan weer het boskarakter voor een‘ toekomstboom’.

De stad rukt op. En bos is dan bedreigend en mag geen bos meer zijn, maar moet een ‘parkachtig’ karakter krijgen. Weg met die prachtige overgang, als je met je fiets of te voet de straat en de huizen achter je laat en het onbekende in stapt. De verharding houdt op. Soms zie je vaag de ochtendzon door het bosje de omzoomde weide uitlichten. Of het tegenlicht van de avondzon die de beukenbladeren goudkleurig doet oplichten. ’s Avonds is het pikdonker, behalve als de maan de open weide in zilverwit licht zet.

Ik begrijp het wel. Zypendaal heeft een magische aantrekkingskracht op de buitenmens. Overdag storten hondenuitlaatservices de inhoud van hun busjes over het gebied uit. Op zomeravonden en in de weekends hoor je steeds vaker de fluitjes en commando’s van de bootcampleiders. Nog even en dan kun je over een verhard pad mét verlichting door het parkachtig gebied in alle seizoenen veilig ‘verblijven’. De markt voor halsbanden met verlichting voor honden en ledlampjes voor bootcampers is booming. De nieuwste rage zijn radiografisch bestuurde drones. De eerste exemplaren – met geluid- en lichtsignalen – zag ik boven kasteel Zypendaal cirkelen. Ik zie lichtjesthema-avonden voor me en een Glow in the park festival. De festivalisering van het bos is begonnen.

Mevrouw de wethouder welterusten

Slaap maar lekker in je mooie huis

Denk maar niet te veel aan alle ongerusten

Nog slechts even horen zij het geruis

van bomen wier doodvonnis met rode verf is geveld

Bos wordt park, parkachtig. Plantsoen

Het nutteloze verdwijnt, de ‘belevingswaarde’ is wat telt

Ons rest alleen nog het gemijmer over toen.

21 reacties op “Mevrouw de wethouder slaap zacht

 1. Super triest van die bomen……maar ja, zolang we het laten gebeuren en niet masssaal voor dit soort zaken opkomen zal het nog wel even doorgaan……

 2. Zeer geachte Thuistoerist,
  Dank voor deze arbeid. Hier kan niet genoeg werk van gemaakt worden. Mobiliseer Koos van Zomeren! Wórd hem! Hup naar de Gelderlander met die column!

 3. In Nederland is geen bos, al eeuwen niet meer. Wij hebben een cultuurlandschap en dat moet onderhouden worden!
  en bekakte Arnhemmers het is toch echt Zijpendaal en niet Ziependahl

 4. Goede column Chris. Ik erger me ook alle kleuren van het herfstbos aan die door ambtenaren geregiseerde opruimwoede. Stuur idd maar naar de krant!

 5. Waarom moet er een beukenlaantje tevoorschijn getoverd worden als de Wolflaan er al naast loopt? De overgang tussen park en wijk is nu perfect, met in de winter en lichte doorkijk en in de zomer mooi groen. Het is óns bosje, waar veel mensen welkom zijn. Als ze ons bosje mooier willen maken, dan moeten ze dat voor ons vragen, zou ik zeggen. Last but not least, er zijn al meer dan genoeg paden in dat kleine stukje bos. Waarom nog meer paden? Al die historie… en wat was dan de historische betekenis ervan? Welke koningen en keizers hebben hierover gewandeld, welk bestand is hier getekend? Nee, ik verwacht dat het niets meer dan een aanwijzing op een oude kaart was. Misschien toen waardevol of misschien alleen leuk, in een tijd dat de wijk er nog niet was, maar uiteindelijk ook maar “bedacht” door een individu. Als het bos hier al niet zo dun was, zou ik het niet zo erg vinden, of als het niet zo enorm mooi is zoals het nu is. Laten we daarom nieuwe geschiedenis schrijven en leren waarderen wat we hebben.

  Groetjes, Hans

 6. Helemaal mee eens. Stuur maar naar de krant. Het ziekenhuis wordt alsmaar groter en groter, meer parkeerplaatsen, maar steeds minder bomen. En als er dan een tijd geen bomen meer staan is de weg vrij voor, tja zeg het maar…nog meer parkeerplaatsen, woningen, wegen?
  Zo zonde!

 7. Kunnen we als weldenkende realisten (natuurliefhebbers, recreanten, ouders van kinderen, buurtbewoners) nog iets veranderen aan de uitvoering van deze geautomatiseerde planmatig, gecultiveerde besluitvorming?

 8. Als de bomen ziek zij is het wat anders maar dit is nergens voor nodig,
  Niet kappen dus!!!!!

 9. Vergeet ook niet dat het hout een hoop geld opbrengt. Dit argument wordt door de gemeente ontkent, maar ik mijn ogen worden de bomen gewoon geoogst.

 10. Bomen kappen als ze ziek zijn snap ik, maar hier begrijp ik niets van. Laten we genieten van die prachtige bomen en er van af blijven.

 11. Wat fijn dat er nog mensen zijn die zich wel druk maken over dit soort dingen. En zich inzetten voor behoud van echt bos. Dat is de kracht van deze woon omgeving. Dat je zou it je gecultiveerde straat in aanraking komt met echt bos en natuur. Kan niet dicht begroeid genoeg en het liefst nog verder uitbreiden zou ik zeggen. Wie gaat hier nu voorliggen en wat aan doen. De afgelopen 2 jaar is er al zoveel gekapt en extra inkomsten gegenereerd. Hou eens op.

 12. Mooi en goed geschreven, dank je wel! Ons rommelige bos is prachtig!
  Moet de actie van achter de schermpjes vandaan en ook met de voeten in bosgrond?

 13. Leuk dat je je hard maakt voor het landgoed Zijpendaal, jammer dat je niet bij de bijeenkomst was die al in augustus was aangekondigd, je had ook even kunnen mailen of bellen met het nummer wat erbij stond.

  Het landgoed Zijpendaal word onderhouden zoals elk landgoed, en nee het levert geen geld op hier gaat geld bij.

  We proberen de werkzaamheden zoveel mogelijk klein te houden en met bv paarden uit te slepen.

  Wat jammer is dat je niet de unieke kwaliteit kan zien van een ooit gepland bos, de scheidinglaan met dubbele beuken is uniek en word door veel landschapdeskundigen gezien als 1 van de belangrijkste elementen op Zijpendaal. De eik die je fotografeerde staat al heel het jaar door op stam. Mag midden in een bos, graag zelfs maar kan niet op zo’n druk belopen stuk met zelfs een speelveld voor kinderen. Verder worden de elementen wat Zijpendaal Zijpendaal maakt benadrukt en mooie bomen vrij gezet. Dit kan betekenen dat een boom in de buurt die ook groot is wordt weggehaald. Waarom denk je? Omdat door dit te doen je de levensduur van de staande boom zo makkelijk met tientallen, mischien wel 100 jaar kan verlengen.

  Alle keuze die gemaakt zijn, zijn voor besproken met alle groene groepen die in de landelijke schouw mee kijken met wat we doen. En nogmaals had je eerder notie gehad van dit alles was er zeker ruimte voor discussie, graag zelfs iedereen weer dat de boswachter en collega altijd aanspreekbaar zijn. Ik snap dat je denkt elke boom teld, maar van vier kleine bomen wordt er ook maar 1 de winnaar, nu halen we soms twee bomen weg zodat de kans voor de andere bomen groter wordt.
  Waarom? hoor ik je weer denken. Op een landgoed wordt over alles nagedacht alles heeft een functie: een ingang van een landgoed, een zoom naar de weide. En de originele paden zijn meestal al 200 jaar daar.

  Park Zijpendaal zal altijd park blijven, geen verlichting of kermis waarom denk je daar gelijk het ergste van? Heb je geheime informatie dat we een sponsorcontract hebben met Philips? 4 Jaar geleden hebben we ernaast in het park van ernaast gewerkt met een grote machine een harvester We zijn zelf en door de meldingen van gebruikers ook van mening dat dat niet past.

  Zijpendaal krijgt dus een heel precies uitvoerig ga plan waar aannemers gewoon hoge boete krijgen als ze andere bomen beschadigen.

  Normaal leuk geschreven maar slecht op de hoogte, jammer

 14. Hoi Jeroen,

  Bedankt voor je uitvoerige reactie. Ik neem aan dat je Jeroen Glissenaar bent, onze parkwachter? 🙂
  Wat me opvalt in enkele reacties op deze column dat het lijkt of mensen de schrijver van het stukje – mij – kwalijk nemen dat ik niet eerder van me heb laten horen in de discussie. Laat ik daar duidelijk over zijn: Deze discussie hoort gevoerd te worden met de omwonenden. ik ben daar een van. Ik vertrouw op de deskundigheid van de groenmensen, dan mag ik er ook op vertrouwen dat ze aanwonenden tijdig en met een briefje in de bus informeren en liefst consulteren. Ik kijk uit op het bosje, maar heb nooit een uitnodiging ontvangen. Een aankondiging van een bijeenkomst op bomen bij de entrees? Ik kom hier gemiddeld 14 keer of meer per week voorbij: niets gezien. Jammer. Fijn dat er nu een bordje met uitleg hangt.

 15. Vreeeeselijk. Zelf heb ik vroeger de geverde randen overgeverfd in boomschorskleur. Ik zeg niet waar….maar het is zeker 25 jaar geleden en de bomen staan er nog. Met schoolverf gedaan groen/bruin gemengd. Heel simpel en effectief!!!

 16. Tot Arnhems trots behoort zonder meer ook het groen in en om onze stad.
  Ja, ik kan me wel vinden in wat Chris schrijft over de bomenkap de laatste tijd in Arnhem.
  En ik ben blijkbaar niet de enige.
  Huijghenslaan, Thomas a Kempislaan, Schelmseweg, Wolflaan, …, telkens schrikken bij de plots kale aanblik.
  En het duurt misschien wel tientallen jaren voordat de nieuwe aanplant weer enigszins aan de pracht van de gekapte exemplaren kan evenaren.
  Jammer, zonde, visieloos, respectloos en smakeloos?
  Wie is hier verantwoordelijk voor, of aansprakelijk?
  En hoe zou het anders kunnen of moeten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *