Expeditie Robinson

Expeditie Robinson, kent u dat tv-programma? Een aantal mensen verblijft een maand op een onbewoond tropisch eiland. Met weinig voedsel, fysieke proeven en denkspelletjes moeten de deelnemers uitvechten wie uiteindelijk de ware Robinson is. Al enkele jaren een hit in huize de Thuistoerist. En het aardige is: je hoeft er niet eens voor naar een onbewoond eiland om het spel te spelen. Sterker nog: we spelen het op kantoor!

Doel van het spel: twee van de drie werknemers mogen blijven. De eerste ronde is vrij simpel. Alle externen – volgens kwade tongen de meest Robinsonwaardige deelnemers –vallen af. Vervolgens vindt een samensmelting met een totaal ander team plaats. Het levert geen afvallers op, maar de verhoudingen worden aardig op de proef gesteld. Onderdeel van het spel is het zogenaamde flexen. Geen vaste plekken voor de deelnemers en – voor het spelelement – net iets minder plaatsen dan mensen.

Onze teamcaptains hebben inmiddels deelgenomen aan een eliminatieproef. Twee zijn geëlimineerd, de blijvers hebben afscheid moeten nemen van hun team en kregen een ander team toebedeeld.

Ons spel kent, net als de echte expeditie, een verbanningsplek voor afvallers. Pré-overplaatsbaar ben je dan: je functie wordt op termijn opgeheven. In het tv-programma word je verbannen naar een plek in de mangrove; bij ons beland je in de vleugel voor overtollig personeel.

Iedereen speelt het spel met overgave. Lang zittend personeel heeft een voorsprong op nieuwkomers, maar ook sociale en tactische vaardigheden spelen een rol. Werk was nog nooit zo spannend. Iedereen worstelt met de vraag ‘what am i doing here?’ Collega’s worstelen met elkaar. Afgelopen week vond de finale plaats. Toen werd bekend wie uiteindelijk de samensmelting in een nieuw team heeft overleefd en wie niet.

De uitslag verklap ik u niet. Er is geheimhoudingsplicht. RTL wil graag de uitzendrechten. De omroep overweegt te stoppen met de opnames van Robinson op de bounty-eilanden in Maleisië: te duur. Ze nemen liever op in de Nederlandse kantoorjungle. Voor de opnames is al een wachtlijst van belangstellende werkgevers. Met dank aan de crisis. Niemand hoeft in de toekomst nog last te krijgen van vervelende reorganisaties. Voortaan maak je deel uit van een expeditie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *