Aleppozeep

Ik geef toe: het is even zoeken naar de samenhang in dit stukje. Ingrediënten zijn mijn liefdesleven, de strijd in Syrië en het runnen van een moestuin. En om gelijk met het eerste te beginnen: wie denkt dat vrouwen op een zekere leeftijd minder kritisch worden heeft het mis. Snorharen die over de bovenlip hellen, een haar die het waagt uit neus of oor tevoorschijn te komen, plotseling opduikende mee-eters, te lange nagels, rouwrandjes, algehele lichaamshygiëne, het doet allemaal mee in de statistiek. De beste killers van een goed seksleven zijn ruwe handen. Alleen, iedereen die weleens getuinierd heeft weet het: geen zaadje gaat de grond in zonder vuile handen maken.

Wie tuiniert moet vaak zijn handen wassen. Als ik dat doe met normale zeep krijg ik handen die lijken op staalborstels. De oplossing komt uit Syrië. Uit Aleppo om precies te zijn: Aleppozeep. Zeepzieders uit deze stad maken het sinds eeuwen uit olijfolie. Het is daarmee een zuiver ‘natuurproduct’, aldus de verkoper in de Turkse levensmiddelenzaak waar ik het kocht. Ik geloofde hem op zijn woord, want ik kreeg letterlijk niks meer in mijn handen gedrukt dan een onverpakt vierkant groenig blok. Voor niet meer dan een euro werden mijn handen schoon, zachter dan babybillen en de weg naar een rijker seksleven lag weer wijd open.

Ruime tijd later – je doet er ook nog eens heel lang mee – vond ik de zeep opnieuw in een andere Turkse zaak. Nu zat ie keurig verpakt in een kartonnen doosje. Van de Syrische tekst begreep ik niets behalve het woord Aleppo. Dit keer moest ik een kwartje meer betalen. Ik besloot daar niet moeilijk over te doen.

Nu het tuinseizoen goed op gang is gekomen, zie ik in mijn bijna lege zeepbakje dat het weer tijd is om te investeren in mijn intieme leven. Alleen gooien de gevechten rond Aleppo roet in het eten. Het zeepje is niet meer te krijgen bij mijn Turk. Google biedt uitkomst. De Aleppozeep is in handen gevallen van westerse extremisten: de gezondheids- en duurzaamheidsmaffia. ‘Ondanks de kritieke situatie in Syrië lukt het de zeepzieders in Aleppo nog steeds hun fantastische zepen te produceren en te leveren’, aldus de aromatherapiewebwinkel. ‘Helaas hebben zij wel hun prijzen moeten verhogen omdat zij grote omwegen moeten maken om aan grondstoffen te komen en hun zepen naar Europa te leveren. Wij hebben groot respect voor het doorzettingsvermogen van deze kleine ondernemers.’

Nu weten we tenminste ook wat de werkelijke motieven van onze Nederlandse Syrië-strijders zijn. Jihad my ass: Met grote groene blokken zeep rond hun lichaam onder hun kleding gesnoerd proberen ze vooral terug te komen om de Aromatherapiewebwinkel, geurwalhalla.nl, beterleven.nl en solobiomooi.nl te bevoorraden. En niet voor niks: deze shops vragen nu soms het zesvoudige wat ik gewend was te betalen. De seks wordt duur betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *