Straatwijs

Is het de after lunch dip? De kalme toon waarop een collega tijdens een vergadering praat, maakt dat mijn concentratie ernstig wegzakt. We zitten met zijn drieen in wat we in ons stadskantoor een aquarium noemen: een vrijstaande vergaderuimte van glas, zonder een directe verbinding met buiten. De deur, die voor de zuurstoftoevoer al open stond, is weer gesloten. Collega’s buiten ons aquarium hadden last van ons gesprek. Direct na het moment dat mijn bewustzijn letterlijk een seconde of wat hapert, breng ik mijn dip ter sprake. We besluiten samen een thee te gaan halen. Terwijl we naar de automaat toelopen merk ik dat mijn bloed weer gaat stromen, mijn alertheid toeneemt. Ik ben er weer. Ik ben het slapplantje dat zich na een lange droogte weer opricht na een regenbui.

Mijn ervaringen zijn niet uniek. Wetenschappelijke testen bewijzen dat lopen het brein stimuleert en creatiever maakt. Aristoteles, Sigmund Freud en Steve Jobs waren grote fans van wandelend overleg. En dat lopen gezond is zal niemand betwisten. Waarom zitten we eigenlijk nog zo vaak in die kantoren, als we weten dat daarbuiten lopen meer inspireert en je leven verlengt?

Weeting is het het antwoord hierop. Een weeting is een wandelende meeting. Een initiatief van een Utrechtse start-up die de gemeente benaderde om het wandeld vergaderen uit te proberen. Een uitvouwbare routemap of een download van een google mapsroute helpen je bij je wandelende vergadering. De gemeente Utrecht is enthousiast. Utrecht was al de eerste gemeente in Nederland die met een plan voetgangers de ruimte wil geven. Onder het motto ‘zitten is het nieuwe roken’ is het dan vrij logisch om je medewerkers te stimuleren om op een gezonde manier hun werk uit te voeren.

Uit een enquete blijkt dat onverwacht veel medewerkers van de gemeente het een goed initiatief vinden. Ze hebben al eens wandelend vergaderd of zijn van plan het te gaan doen. Omdat we het met een aantal collega’s ook een goed idee vinden hebben we – in onze eigen tijd – er een videoclip over gemaakt. Een grappige video, vinden wij. Een ambtenarenmop kun je maar beter voor zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *