Lucht

Als er iets is wat de afgelopen weken de aandacht opeiste, dan is het wel lucht. Inktzwarte lucht op Pukkelpop. Groene lucht boven Brabant, onweer boven Arnhem. Prachtige wolkenformaties langs de kust. Waterhozen bij Katwijk en Vlieland. Maar ook: vreugdesalvo’s in de lucht in Libië. Wie het nieuws gevolgd heeft, kon er niet omheen. Wie goed omhoog heeft gekeken ook niet: veel lucht, deze nazomer.

Mooi al die aandacht. Het is een beetje het stiefkind van de vier elementen. Niet in de schilderkunst vroeger, overigens. Driekwart van de doeken van oude meesters als Jacob en Salomon van Ruysdael en Jan van Goyen was meestal lucht. De lucht, de leegte vaak, bepaalt wat je ziet. 

Dat laatste geldt op meer vlakken. Liefhebbers van klassieke muziek kennen het belang van stiltes in composities. En wat zou er overblijven van het geluid van Ben Webster, zonder de valse lucht die hij meeblaast? Mijn vrouw zegt, soms vaker dan me lief is, dat ik alles wat ze zegt niet zo letterlijk moeten nemen. Ergens tussen die woorden van haar bevindt zich dan de betekenis van wat ze zegt.

Tja.

En dan heb ik het nog niet over de niet beschreven regels in proza en poëzie. Alle reden om lucht serieus te nemen. 

Lucht is warmte, lucht is kou. Lucht is de drager van licht, geluid en geur, van regen, hagel, sneeuw, mist, maar ook van insecten en vogels. Lucht transporteert pollen, zaden, stof, schimmels, as, smog, bommen, raketten, kogels. Het is onze snelweg en die van al ons mobiele dataverkeer. Lucht staat voor inspiratie, het bovennatuurlijke, het mystieke. Lucht spreek tot de verbeelding. Het bepaalt je stemming. Lucht is energie. Lucht is leven. Bewust in- en uitademen is niet voor niets de kern van veel yoga- en meditatietechnieken.

Ik ben voor een dag van de lucht. Met z’n allen op zoek naar een open plek en met een grassprietje in de mond kijken naar het schouwspel boven ons. Of door bewust de lucht in en uit te laten stromen de rust in jezelf opsporen.

Natuurlijk hebben we nog een boegbeeld nodig. Onze kroonprinses, wat mij betreft. Amalia treedt in de voetsporen van haar vader en mag zich alvast gaan voorbereiden. Want het is geen kattepis, luchtmanagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *