Crisis

De economie is wereldwijd in de gevarenzone, meldt het IMF. De crisis zal gevoelens van onzekerheid in de samenleving aanwakkeren, vertelt de koningin ons op Prinsjesdag. Vertel mij wat. De organisaties waar mijn vrouw en ik werken moeten afslanken. Haar baan staat op het spel, en die van mij is al evenmin zeker. De beurzen moeten de komende jaren non-stop pieken om de schuld met onze beleggingshypotheek af te kunnen lossen. En het uitwisselingsprogramma van de school van onze dochter met een school in Engeland gaat niet door: te weinig aanmeldingen in Engeland vanwege de kosten en de crisis daar.

Valt er dan niets positiefs te melden? 

Jawel. The Specials waren in het land! Op de ruïnes van het Engeland van de jaren zeventig bouwden the Specials 30 jaar geleden een feestje. Venijnige liedjes drijvend op een energieke skabeat. Terwijl dat land gedompeld was in een diepe recessie met hoge werkeloosheid, wisten the Specials samen met een reeks andere bands voor korte tijd een ontsnappingsroute te creëren.

Plat en inhoudsloos amusement was het niet: de liedjes gingen ergens over. De opkomst van extreem rechts. Verdraagzaamheid tussen bevolkingsgroepen. Niet mee doen aan de ratrace. Verbluffend actueel weer.

En daar kaatsen we dan heen en weer in de moshpit van een uitverkocht Paradiso. Als ballen in een flipperkast. De bandleden en alle eind-veertigers in de zaal hebben er zin in. Liters bier vliegen door de lucht. Anders dan 30 jaar geleden weet iedereen in de zaal inmiddels hoe een recessie voelt en wat de ratrace met je doet. Geen seconde tijd verspillen nu. De vloer golft op het ritme van de dansende mensenmassa. 
Het werd een gezellige boel.

De volgende ochtend laten de vriend waar ik het concert mee bezocht en ik de hoofdstad achter ons. De trein is gevuld met mensen uit het leeftijdscohort boven ons. Babyboomers. Ex-hippies. Ze zijn op weg naar de 50+ beurs, blijkt uit de gesprekken van de actieve plussers. Het gonst in de trein van de voorpret. Hoe zorg je slim voor je pensioen? Hulpmiddelen bij incontinentie. Wat doe je met prostaatklachten? Lekker weg in eigen land.

We spreken af de concertagenda’s in de gaten te houden. En dat, mochten we elkaar ooit op een 50+ beurs treffen, we een haring van een Alpencreuzer voortent gelijktijdig bij elkaar erin rossen. Recht in het hart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *