Ode aan de aardappel

Wat het vluggertje is voor onze hormonen, levert de aardappel ons voor de maag. Dan heb ik het uiteraard over patat. Of friet, wat jij wilt. Patates frites, in de Belgisch-Franse benaming, zorgt voor een razendsnelle bevrediging van opkomende trek. Tegelijk is de aardappel een onderschatte groente. Zes dagen in de week kwam hij in mijn jeugd op tafel. Die ene keer in de week dat hij niet op mijn bordje lag was, aten we macaroni – de elleboogjes – of nasi. Met een gebakken ei.

Het verval zette in tijdens mijn studententijd. Ik ontdekte het bestaan van paprika, champignons en knoflook. Pasta is sneller klaar, bespaart je gesjouw en vooral schillen. En leven met een partner met smaakgevoel, die voortreffelijk kookt en de weeïge lucht van gekookte aardappelen haat, deed dit knolgewas thuis bijna de das om. Bijna, want sinds ik een moestuin heb, beleeft de aardappel een glorieuze comeback.

En dat is maar goed ook, want de aardappel verliest terrein. Duitsers eten nu drie keer minder aardappels vergeleken met zestig jaar geleden. Het was lange tijd dé oplossing voor het voedselvraagstuk. Maar nu heeft de aardappel een imageprobleem. ‘Ist die Kartoffel in der Krise?’ kopte het populair wetenschappelijke X:enius op Arte afgelopen week. Niet wat mij betreft. In de keuken kun je er meer spannende dingen mee doen dan louter koken. Maar het is vooral een dankbaar gewas in de tuin. Stop in het voorjaar een paar kilo aardappelen in de grond en ruim drie maanden later heb je voldoende aardappelen voor een gezin voor een jaar.

Ok. Mooi is anders. Maar ik word blij van de aanblik van een veld net gerooide gifvrije raja’s. En zeg maar eens nee tegen een portie chips of, beter nog, de Potato Twister: de spiraalvormig gesneden gefrituurde aardappel aan een spies. Je kunt oneindig veel met de aardappel als ingrediënt. De aardappel is als een vriend die op elk voorstel dat je hem doet antwoordt met ‘is goed.’ Stop hem in de puree, een stampot, salade of soep. In een tortilla of in een curry massaman? Is goed. Pof, bak, gril, stoom gratineer, of frituur hem. Instantpuree is handig voor trekkings.Wie het niet kan laten, kookt ze 20 minuten. En natuurlijk maak je er friet van! De pieper is bijzonder voedzaam, maar op de juiste wijze klaargemaakt geen dikmaker. 75 Procent van de aardappel bestaat uit water. De knol zit bomvol vitamine C.

In China snappen ze het. China is inmiddels de grootste aardappelproducent ter wereld. Wij helpen ze. We hebben in dit Van Gogh jaar een Van Goghmenu, met als hoofdingrediënt de aardappel. De Brabanders die hij vereeuwigde met zijn Aardappeleters waren tenslotte de eerste mondiale promotors van de aardappel. Onderdeel uit het menu is aardappelijs. Met het menu promoot de Nederlandse Food Valley de aardappel bij de Chinezen. Sta straks dus niet vreemd te kijken bij de afhaal als je de vraag krijgt: ‘Met nasi, bami, witte rijst of aardappel?’ En sambal erbij?’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *