Zit jij al in een transitie? Vast wel. Hét woord van 2011. Alles is ‘in transitie.’ Een transitie is ‘een structurele verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op uiteenlopende gebieden.’ De klimaatverandering is zo´n transitie. Een overgangssituatie. Daar merken we nu nog niet zoveel van, afgezien van een rottige zomer en abnormaal heftige buien, maar nog even en dan ligt Utrecht aan zee. En als we niet opletten, zoals in Bangkok, in zee.
Energietransitie is er ook zo een. We moeten af van onze afhankelijkheid van olie en toe naar een wereld waarin we gebruikmaken van meer duurzame energiebronnen. Op sommige plaatsen hebben de pioniers op dit gebied al transitiontowns opgericht. Leefgemeenschappen die de olie hebben afgezworen en een nieuwe leefwijze zonder olie in de praktijk brengen.
De Arabische wereld bevindt zich in een transitiefase. Tunesië, Egypte, en kort geleden Libië. Lang heersende machten zijn aan de kant gezet en overgangsregeringen moeten de transitie naar meer democratie in goede banen te leiden.
De wereldeconomie en zeker de Europese monetaire unie verkeert in een transitiefase. Krachten waar we niet of nauwelijks invloed op hebben bepalen wat er met de waarde van ons geld, onze hypotheken en onze werkgelegenheid gebeurt. Europese voetbalclubs zijn het speeltje van Russische miljardairs. Saab en waarschijnlijk heel Griekenland is straks in handen van de Chinees. Wereldwijd verzetten mensen zich onder het motto ‘Occupy’ tegen financiële instituten en de mensen die nu aan de knoppen zitten.
In Nederland doen zich zoveel ‘structurele veranderingen’ voor dat het lijkt of het overal transitie is wat de klok slaat. De gezondheidszorg moet anders, het (digitale) medialandschap verandert in sneltreinvaart, winkelen is straks verleden tijd. De politiek verhoudingen schuiven, de bevolking vergrijst, gebieden ontvolken. Er is bijna geen terrein te bedenken dat niet in transitie is.
Veel mensen zitten in een organisatie in transitie. Transitie betekent hier vooral kleiner worden, het opheffen van arbeidsplaatsen. Op mijn werk hebben we er speciale transitiemanagers voor. Wat we doen en voor wie lijkt er minder toe te doen. Het gaat om het proces. De transitie.
Ik voorspel een gouden toekomst voor de transitiemanager. Voor de economie. Voor het klimaat. Voor de energie. Voor veel organisaties. Thuis kan ik er ook nog wel een gebruiken. Mijn vrouw heeft van die opvliegers. En zweetaanvallen. Het is de overgang. Manage dat maar eens.